Mohou sportovci získat dostatek Omega 3 pouze potravou?

Víme, že pravidelná konzumace mořských ryb je skvělým způsobem, jak získat kvalitní bílkoviny a také zdravé omega-3 mastné kyseliny. Měl by však sportovec ke svému dennímu příjmu přidat také doplněk stravy na bázi rybího oleje s omega-3 mastnými kyselinami?

Omega-3 mastným kyselinám, konkrétně kyselině eikosapentanové (EPA, 20:5n-3) a kyselině dokosahexanové (DHA, 22:6n-3), se ve sportovní výživě věnuje stále větší pozornost. Několik studií naznačuje potenciálně příznivý účinek EPA/DHA na výkonnost prostřednictvím zlepšení vytrvalostní kapacity a oddálení nástupu svalové bolesti, jakož i protizánětlivé účinky.

Studie z roku 2020 bohužel zjistila, že mnoho mladých sportovců nepřijímá v týdenním režimu ve stravě dostatek celkových omega-3, proto je důležité věnovat pozornost jejich příjmu a zvýšit výběr potravin bohatých na omega-3 přidáním většího množství ryb, ořechů, semínek a potravin, které byly obohaceny omega-3.

Omega-3 mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených mastných kyselin. Ačkoli existují mastné kyseliny různé délky, za nejdůležitější jsou považovány mastné kyseliny s velmi dlouhým řetězcem kyselina eikosapentanová (EPA, 20:5n-3) a kyselina dokosahexanová (DHA, 22:6n-3). Převažujícím zdrojem EPA/DHA jsou mořské plody, zejména tučné ryby, jako jsou makrely a sledi. Ačkoli potraviny, jako je lněný olej a olej z vlašských ořechů, obsahují vysoké množství omega-3 mastné kyseliny rostlinného původu α-linolenové (ALA, 18:3n-3), nejsou běžně konzumovány ve velkém množství. EPA lze sice syntetizovat z ALA, ale přeměna ALA na EPA a dále na DHA se vyznačuje nízkou mírou konverze, proto se obecně doporučuje konzumace EPA/DHA prostřednictvím mořských plodů. Přestože současná doporučení platí, je třeba poznamenat, že v metabolismu mastných kyselin existují značné genetické rozdíly.

 

V Evropské unii (EU) není napříč všemi populacemi příjem EPA a DHA dostatečný,  v 74 % zemí EU byl zjištěn nižší příjem než doporučení Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA), které na základě kardiovaskulárních hledisek uvádí 250 mg EPA a DHA jako dostatečný příjem pro dospělé . EPA/DHA jsou považovány za bezpečné do 5 g denně.

Omega 3

Ačkoli doporučení EFSA platí pro běžnou, zdravou populaci, lze předpokládat, že právě sportovci vzhledem k vyššímu energetickému obratu nemohou příjmout adekvátní množství EPA a DHA jen běžnou stravou.

více informací o Omega 3 naleznete zde.