Honza Procházka: Doufám, že si brzy budu moct potvrdit, že stomílovky jsou pro mě to pravé
Jan Procházka na UTMB
Honza Procházka – náš ambasador a zároveň člen Craft týmu a úspěšný závodník, který vloni 2. místem v závodě 100 miles of Istria získal „vstupenku“ na prestižní finále světové série UTMB, královský závod Ultra Trail du Mont Blanc.
Přestože Honza přípravě věnoval spoustu času a úsilí a výsledky v závodech v této sezóně ukazovaly na to, že vše jde správným směrem (vítězství na LH24, 5. místo na Perun Skymarathon a 7. místo na MČR v ultrasky jen o týden později), ne vždy to k úspěšnému závodu stačí, obzvlášť v ultra. Zdravotní problémy v posledních týdnech před startem způsobily, že Honza musel ze závodu v první polovině odstoupit. I o tom sport někdy je... S Honzou jsme probrali jeho trénink, předzávodní ladění stravy i další plány v této i následující sezóně.
Obsah:
- Rozhovor s Honzou o UTMB si můžete přečíst zde.
- Pokud vás zajímá, co je UTMB, tak mrkněte zde.
- A tady je Honzův článek o tom, jak se stravovat při ultra závodech typu B7.
Rozhovor:
Honzo, zastihuju Tě necelý měsíc po UTMB, které Ti nevyšlo podle představ. Co se stalo, že jsi musel ze závodu odstoupit?
Bohužel je to tak. Byla to souhra několika věcí. Začalo to zánětem okostice holenní kosti na konci července. To mě začátkem srpna donutilo omezit běhání. Týden před závodem jsme doma chytili střevní chřipku a tři dny před odjezdem se mi narodila dcera. Díky této šťastné události jsem do Francie odjížděl více unavený, přesto jsem se na startu cítil dobře. Po startu přišlo několik krizí, ale nic vážného. Kolem třicátého kilometru jsem začal zjišťovat, že něco není v pořádku. Nedokázal jsem se vůbec zahřát aktivitou a chodily na mě zimnice. Sněhová vánice na hřebeni tomu nepomohla, a když jsem vyběhnul z občerstvovačky v Les Chapieux, rozklepal jsem se zimou. Zkusil jsem se ještě ohřát a dal dva pokusy, kdy jsem vyběhnul z občerstvovačky a po kilometru to zase otočil, bohužel se to nezlepšilo a já odstoupil ze závodu.
Ovlivnilo Tě i počasí, kdy se výrazně ochladilo a nahoře dokonce sněžilo a foukal vítr?
Na počasí jsem byl připravený a vnímal to jako výhodu, ale nakonec mi to zlomilo vaz. Přesto si myslím, že větší roli sehrála nedoléčená nemoc a únava, se kterou jsem již nastupoval a projevila se až po několika hodinách závodu.
Přípravě jsi věnoval dlouhou dobu. Na čem byly tréninky založené?
V červnu jsem měl více tréninků zaměřených na kvalitu a rychlost. Objemově to bylo kolem 90 km za týden. V červenci jsem běhal pomalu s velkým množstvím výškových metrů a většinou se zátěží v batohu. Zhruba jednou týdně jsem k tomu dával tempový trénink. Kilometry se pohybovaly od 100 km do 160 km a nastoupal jsem průměrně 5000 metrů za týden. Prudké zvýšení naběhaného objemu vnímám jako jednu z chyb, které jsem udělal.
A jak probíhalo závěrečné vyladění?
Tři týdny před závodem jsem chtěl pouze snížit objem. V posledních dvou týdnech jsem měl v plánu jít ve dvou dnech dva dlouhé tréninky zhruba v tempu závodu a zároveň snížit naběhané kilometry na 80 týdně a pořádně si odpočinout. Poslední týden dělám většinou jen krátké běhy s několika rovinkami. Kvůli zranění jsem odjezdil jen pár tréninků na kole a nic z toho jsem nesplnil.
Jak jsi měl vymyšlenou výživovou strategii na závod?
Měl jsem nachystané softlasky s Penco gelem vždy na daný úsek. Usrkával jsem je třikrát do hodiny a snažil se ho pokaždé celý dopít. Mínusem je, že se porce můžou trochu lišit. Plusem, že nemusíte nic rozbalovat a netáhnete s sebou prázdné obaly. Stravování se mi osvědčilo a určitě se ho plánuju držet i v dalších ultra závodech.
Zkoušel jsi výživu předtím v tréninku nebo v nějakém závodě?
Ano, několikrát, poprvé na Perunu, pak i na LHUTu a před závodem naposled na soustředění v Nízkých Tatrách.
Jak dlouho už s výživou od Penco běháš a čím Ti nejvíc vyhovuje?
Produkty od Penca používám zhruba od jara tohoto roku a jsem s nimi maximálně spokojený. Asi bych vypíchnul grepový Ionogen, což je ionťák ve formě sirupu. Přes léto jsem ho vypil opravdu hodně a pak mi hodně chutnají želé tyčinky Sport Jellybar, ty většinou beru na dlouhý trénink.
Co Ty a výživa v běžných dnech? Máš nějakou speciální stravu nebo něco, co Ti zaručeně vyhovuje před tréninkem či jako regenerační jídlo po zátěži?
Jím převážně rostlinnou stravu a obecně takovou, která je spíše považovaná za zdravou. Takže málo zpracovávané potraviny, pestrá jídla a doma vaříme převážně ze základních surovin. Rád si dám i kvašené potraviny, třeba kimchi u nás „smrdí“ pořád (úsměv). Zelenina, ovoce je samozřejmostí. Co se týká doplňků, po tréninku si dávám Restart Drink a většinou během dne i trochu proteinu.
Jaké máš plány na zbytek letošní sezony? Máš ještě nějaký závod, na který cílíš, nebo už směřuješ spíš do další sezony? A co bys rád běžel v té další?
Další plány pro letošek jsem neměl, ale po neúspěchu na UTMB mám touhu si někde spravit chuť. Teď směřuji trénink k Vinařskému maratonu, ale zatím to není jisté. Na příští sezónu se ještě rozhoduji mezi variantou UTMB závodů, anebo jestli se poprvé nepostavím na start B7 jako jednotlivec.
Zmiňuješ závody UTMB série. Plánuješ se tedy do Chamonix ještě vrátit a postavit znovu na start UTMB nebo nějakého kratšího závodu?
Rozhodně se tam chci vrátit a odběhnout to se ctí. Mám ještě nějaký „Running stones“, takže letos zkusím los. A pokud to nevyjde, půjdu cestou kvalifikačních závodů.
Lákají Tě víc takto dlouhé závody, nebo spíš kratší? A jaká vzdálenost Ti sedí nejvíc?
Navzdory tomu, jak tato akce dopadla, mám pocit, že stomílovky jsou pro mě to pravé. Doufám, že si to někde brzo potvrdím.
Co je UTMB?
UTMB je zkratka pro Ultra-Trail du Mont-Blanc, což je nejprestižnější a nejznámější horský ultramaraton na světě.
Kde se běží: Centrum závodu je ve francouzském městečku Chamonix. Trať obkružuje celý masiv Mont Blancu a vede přes Francii, Itálii a Švýcarsko.
Parametry hlavního závodu UTMB:
- délka: cca 170 km
- převýšení: kolem 10 000 metrů
- časový limit: obvykle kolem 46,5 hodiny
Charakteristika:
- Terén: horské stezky, kamenité cesty, prudká stoupání a seběhy
- Běží se ve dne i v noci
- Počasí může být velmi proměnlivé – od horka po sníh
Další závody během týdne UTMB:
UTMB není jen jeden závod – je to celý festival trailového běhu. Součástí jsou i kratší (ale pořád extrémní) závody:
- CCC – Courmayeur–Champex–Chamonix (~100 km)
- OCC – Orsières–Champex–Chamonix (~55 km)
- TDS – Technická trať (~145 km)
- PTL – etapový týmový závod (~300 km)
- ETC a YCC – kratší závody pro mladé nebo začínající
Díky prestiži se UTMB přirovnává k „mistrovství světa v trailovém běhu“. Pro mnoho ultraběžců je účast na UTMB splněný sen.
Autor fotky: Jakub Stryk